Recent Posts

Monday, 27 June 2011

Cara Penjagaan Kek Lapis

Ramai yang bertanya mengenai berapa lama kek kami tahan dan bagaimana cara penjagaannya. Entry pada kali ini kami akan menerangkan serba sedikit maklumat yang perlu anda tahu tentang cara penjagaan kek lapis.

Secara am nya kek kami akan tahan sehingga 1-7 hari atau seminggu jika diletakkan pada suhu biasa iaitu pada suhu bilik. Ini sangat sesuai bagi mereka yang meletakkan kek pada ruang tamu untuk jamuan hari raya kerana ianya boleh tahan sehingga seminggu dan anda tidak perlu kerap kali menyimpan ke dalam peti sejuk.

Bercakap tentang suhu sejuk seperti suhu dalam peti sejuk kek boleh tahan sehingga 2 minggu. Tetapi pastikan kek tersebut dibalut dengan plastik nipis atau didalam bekas plastik lutsinar atau packaging asal untuk mengelak kek lapis terdedah kepada air agar lebih tahan lama.

Untuk penyimpanan yang lebih lama anda boleh meletakkan kek ke dalam freezer dimana pada suhu sejuk yang sangat tinggi. Kini ramai orang memiliki freezer dirumah untuk meletak daging ayam dan lembu atau bahan yang lain. Jika kek diletakkan didalam freezer ini ianya boleh tahan sehingga satu bulan.

Jika anda tidak mempunyai freezer dirumah jika diletakkan didalam peti sejuk dimana tempat anda untuk membekukan air menjadi ais pun sama kek lapis akan tahan selama satu bulan. Kalau boleh pastikan suhunya sentiasa sejuk agar kek lapis dapat disimpan pada suhu yang betul dan bileh tahan lebih lama.

Diharap penerangan kami ini dapat membantu anda menjaga kek lapis agar lebih tahan lama. Jika mempunyai apa-apa persoalan boleh email atau menghubungi kami terus melalui telefon =)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More